🧠 Kennissessie #6 - Meten is weten, of toch niet?

Leestijd: 4 minuten

 

Dat de gewichten omhoog gaan?

Feit: je wordt sterker. 

 

Dat de weegschaal meer of minder aangeeft?

Feit: je gewicht verandert. 

 

Maar wat nou als dat niet het hele verhaal is?

Stel: je gaat een weekendje weg, of je hebt een keer een moment van stress, haast of onvoorbereid zijn – wat dan ook...

En voor je het weet zit je met je telefoon in je hand op Thuisbezorgd, en nog geen half uur later staat de pizzabezorger op de stoep.

 

Kan gebeuren – en dat moet zo nu en dan ook gewoon kunnen, he!

Hoor je mij ook echt nooit over, zolang je jezelf maar weer herpakt.

 

En dat brengt me meteen bij iets wat ik vaker hoor…

 

Zucht… De vakantiekilo’s!

Ik moet er daarom altijd een beetje om lachen als mensen na hun vakantie tegen me zeggen: "Ik ben 5 kilo aangekomen."

 

Wanneer ik dan uitleg dat 1 kilo lichaamsgewicht gelijkstaat aan zo’n 7.000 calorieën — en dat het heus niet alleen maar vet is — wil die rekensom er meestal niet in.

 

Om je een idee te geven. Dan zou je ruim 35.000 calorieën boven je behoefte moeten eten, zonder daarbij extra te bewegen. Lijkt me sterk, toch?

 

Oke, klaar mee. 

Laten we dan – voor de grap – even aannemen dat het ook écht allemaal vet is. En we willen weer terug naar ons oude gewicht.

 

Willen we dat op een gezonde manier doen, dan hanteer ik meestal als stelregel een tekort van 10 tot 20% van je onderhoudsniveau.

(Meer dan dat gaat vaak ten koste van kostbare spiermassa — ik leg je zo uit waarom.)

 

Dat is het aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt om op gewicht te blijven — inclusief je activiteitsfactor (dus je NEAT en EAT). Wat dat is? Lees deze blog dan nog even terug: Kennissessie-4

 

Stel dat je onderhoudsniveau 2.500 kcal is — wat trouwens ook op elk pak melk staat, omdat het het gemiddelde is voor de Nederlander.

Kies je voor een tekort van 20% (= 500 kcal per dag), dan heb je 70 dagen – oftewel 2,5 maanden – nodig om op een gezonde manier 5 kilo kwijt te raken.

 

Kan het sneller? Poehhh.. zou je dat willen?

Als je op je onderhoudsniveau zit – dus in het voorbeeld weer 2.500 kcal per dag – en je verbrandt alles door overmatig te bewegen of simpel weg niks meer te eten. Of je dat moet willen, is de eerste vraag, en hoelang je dat volhoudt de tweede. Plus, je kostbare spiermassa verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 

Waarom we dat niet willen? Lees deze blog dan nog even terug: Kennissessie-3

 

Hoe het wél zit!

- Vochtretentie: Dit is vaak de grootste factor in bovenstaande voorbeelden.

Je lichaam kan tijdelijk extra vocht vasthouden door veranderingen in je dieet, training of hormonale schommelingen (Cortisol) - zoals bij stress of slaaptekort. 

- Glycogeenopslag: Glycogeen, de opgeslagen vorm van koolhydraten in spieren en lever, kan variëren afhankelijk van je voedingsinname. Wanneer je meer koolhydraten eet, kan je lichaam meer glycogeen opslaan, wat tijdelijk je gewicht verhoogt. Ik – en menig bodybuilder met mij – vind het dan heerlijk om te trainen.

 

Laat je dus niet gek maken!
(En herpak je weer, simpel.)

 

0